Zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz i veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Henrik Ofstad svečano su označili početak provedbe Programa u okviru financijskih mehanizama Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2009.-2014.

Svečanost otvaranja Programa upriličena je danas u Hotelu Dubrovnik u nazočnosti predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva financija te Agencije za reviziju provedbe programa EU, kao i predstavnika Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, počasnog konzula Islanda, predstavnika Švicarske konfederacije u Republici Hrvatskoj te Ureda za financijske mehanizme u Bruxellesu.

“Veliko mi je zadovoljstvo po prvi puta u Hrvatskoj otvoriti Programe u okviru financijskih mehanizama Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora. Provedba projekata u ovom prvom financijskom razdoblju bit će kao i uvijek izazov, ali za njega smo spremni, te se nadamo nastavku ove uspješne suradnje i daljnjem jačanju bilateralnih odnosa sa svim zemljama darovateljicama”, izjavio je zamjenik ministra Puljiz prigodom svečanog otvaranja Programa.

Financijski instrumenti Europskog gospodarskog prostora pridonose smanjenju socijalnih i gospodarskih nejednakosti unutar Europskog gospodarskog prostora te istovremeno jačaju bilateralnu suradnju između zemalja darovateljica (Kraljevina Norveška, Island i Kneževina Lihtenštajn) i zemalja korisnica. Krajnji cilj mehanizama je stvoriti snažno unutarnje tržište okrenuto budućnosti. Financijski mehanizmi u razdoblju 2009.-2014. iznose ukupno 13,1 milijardu kuna.

U okviru financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora u Republici Hrvatskoj do 2017. godine provodit će se dva Programa u iznosu od 38,3 milijuna kuna:

  1. Program za nevladine organizacije s ciljem jačanja razvoja civilnog društva i unapređivanje doprinosa socijalnoj pravdi, demokraciji i održivom razvoju.
  2. Program Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora s ciljem jačanja društvene i gospodarske povezanosti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

U okviru Norveškog financijskog mehanizma u Republici Hrvatskoj provodit će se tri Programa u iznosu od 35,2 milijuna kuna:

  1. Program Humani rad i tripartitni dijalog s ciljem promicanja humanog rada i poboljšanja tripartitne suradnje između organizacija poslodavaca, sindikata i tijela javne vlasti u svrhu potpore ujednačenog i održivog gospodarskog i socijalnog razvoja.
  2. Program potpore civilnom društvu s ciljem jačanja razvoja civilnog društva i unapređivanja doprinosa socijalnoj pravdi, demokraciji i održivom razvoju.
  3. Program Norveškog financijskog mehanizma s ciljem pravednijeg i učinkovitijeg pravosudnog sustava.

Vijest preuzeta s portala: www.mrrfeu.hr