Mirovna nagrada Centra za mir – Osijek za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava po prvi je puta za 2015. godinu dodijelila Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA. Koncept mirotvorstva daje zajednički okvir za različite aktivnosti i programe koje škole provode – uz elemente mirovnog i građanskog odgoja razvijaju i procedure i strukture za prevenciju nasilja te mirno rješavanje sukoba, a potiču i podržavaju djelovanju svojih učenika u zajednici!

Priznanje je dodijeljeno Ekonomskoj i turističkoj školi iz Daruvara. Osim plakete škola je dobila nagradni studijsko-edukativni posjet Osijeku, Vukovaru i Dalju. Tjedni studijski posjet obuhvatio je teme iz područja mirotvorstva: upravljanje sukobom i medijacija, mladi u zajednici, religije i nenasilje, briga o životinjama i ekološki održivi razvoj. Posebno je obrađena tema ratnog stradanja i oružanog otpora u Vukovaru, ali i politički i civilnodruštveni doprinos mirnoj re-integraciji Podunavlja i posljeratnoj izgradnji međuetničkog povjerenja. Završni seminar MIR JE U NAŠIM RUKAMA posjetio je gradonačelnik Osijeka te kraljevska obitelj princa Charlesa.

Za Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA 2015 nominirano je 18 škola (6 srednjih i 12 osnovnih) iz 13 županija. Još je 6 srednjih škola iz Osijeka iskazalo interes uključiti se u mrežu MIROTVORNA ŠKOLA kako bi surađivali, razvijali i zagovarli mirovni odgoj u Hrvatskoj i na razini EU.

Dobitni video